Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Kan man have tør og fedtet hud samtidigt?

Kan fedtet hud være dehydreret? Altså kan man have tørt og fedtet hud samtidigt? Det korte svar: Ja. Find ud af mere om tør og fedtet hud.

Huden, især den i ansigtet, er et af de mest komplekse områder på kroppen. Den kan producere sved, når vi har det varmt; og rødme, når vi bliver pinligt berørt. Den kan endda få en ujævn struktur som reaktion på fx stress eller visse fødevarer – eller skalle af, når vi har opholdt os for længe i solen.

En af hudens vigtigste funktioner er at producere talg, og det er en rolle, som ikke bør undervurderes. Faktisk er det helt essentielt, at vores hud bliver ved med at producere talg, for at den holdes så sund som muligt. Men vidste du, at den mængde talg, du producerer dagligt, for det meste skyldes genetik, da det er tæt forbundet med dine hormoner? Det betyder, at nogle har mere fedtet hud end andre.

Når vi skal beskrive fedtet hud, tænker vi derfor først på hud, der ser skinnende ud på grund af for stor talgproduktion. Det er helt sikkert også sandt, men noget af det tricky ved fedtet hud er, at den samtidig kan være tør og dehydreret. Lidt forvirrende, ikke?

Hvorfor producerer vores hud talg?

Ud over genetik og hormoner kan den mængde talg, din hud producerer, også forbindes med noget så simpelt, som at din krop oplever stress. Det er en ond cirkel: Stress kan få dine adrenale kirtler (binyrer) til at producere flere hormoner, kaldet kortisol, og kortisol kan få din hud til at producere mindre hyaluronsyre. Dét fører til mangel på fugt – altså dehydrering, som kan få din hud til at producere endnu mere talg, og som derefter kan føre til udbrud.

Der findes naturligvis også andre ting, som påvirker, hvor fedtet huden er, men stress er en af de hyppigste årsager.

Hvad er forskellen mellem fugt og talg?

Når din hud er dehydreret, betyder det teknisk set, at den mangler fugt eller vand, hvilket er noget helt andet end talg. Det er altså kun vand, som kan fylde din hud med fugt – ikke talg – det er grunden til, at man kan have tør og fedtet hud på samme tid.

Huden producerer talg via vores talgkirtler, som findes over hele kroppen. Det er en vigtig funktion, der holder huden sund og beskytter os mod aggressive påvirkninger fra miljøet. Mere præcist betyder det, at talg spiller en vigtig rolle, når det drejer sig om at beskytte huden mod revner. Den smører nemlig huden – og det gælder for alle hudtyper, både sart, tør, normal, kombineret og selvfølgelig fedtet hud.

Hvordan bliver fedtet hud tør?

Der er masser af grunde til, at fedtet hud bliver dehydreret og tør. Først og fremmest kan længere tids ophold i solen udtørre huden. Det kan i sidste ende få dine talgkirtler til at producere endnu mere talg for at kompensere for et eventuelt fugttab i løbet af solbadet (vi håber, at du bruger solbeskyttelse!).

Huden kan også blive dehydreret, hvis den udsættes for klimaanlæg (aircondition). Hvis du arbejder på et kontor med klimaanlæg, eller din skole har det, kan det ske for dig. Den kølige luft bliver nemlig cirkuleret rundt, og selvom den køler os af, er den også skadelig for hudens sundhed. Det er også et problem på for eksempel flyrejser, hvor huden kan nå at tørre ud på få timer.

En af de største skurke, når vi taler fedtet hud, der udtørrer, er, hvis vi ikke drikker nok vand hver eneste dag. Din hud viser helt sikkert tegn på dehydrering, når din krop ikke får nok vand. Derfor er det en god idé altid at have en vandflaske med, når du er på farten.

Kan mine hudplejeprodukter udtørre min fedtede hud?

Kan mine hudplejeprodukter udtørre min fedtede hud?

Hvis din hud er fedtet og har tendens til acne, må vi desværre overbringe dårlige nyheder: De produkter, du bruger til at forhindre de små urenheder i at vise sig, kan faktisk fjerne fugten fra din hud på længere sigt.

For eksempel øger topiske retinoider hudens celleomsætning, hvilket som bivirkning kan få huden til at føles og se tør og afskallende ud. Du kan læse mere om retinoider i vores blogindlæg.

En anden ingrediens, som ofte findes i behandlinger mod acne, er benzoylperoxid. Denne ingrediens har til formål at reducere den hastighed, som huden producerer talg med. Den kan give en let eksfoliering og også efterlade huden tør.

Det korte af det lange… fedtet hud har brug for balance, så den ikke producerer så meget talg. Når du bruger produkter, der er for udtørrende, udløses der en cyklus af dehydrering, der kan irritere huden og gøre den kronisk fedtede tilstand endnu værre. Derfor skal du vælge et renseprodukt, der fjerner overskydende talg *uden* at fjerne den vigtige fugt fra huden. Det kan breakout clearing foaming wash eksempelvis hjælpe dig med. Det er også ekstra vigtigt at holde øje med hudens fugt hver dag.

Hvordan ser fedtet hud ud, og hvordan føles den?

Det er typisk for fedtet hud, at dehydreringen ser helt normal ud for det blotte øje. Det er først, når du ser huden under et mikroskop eller via en supplerende Face Mapping aftale hos en Dermalogica-klinik, at du kan se, at din fedtede hud er dehydreret. Dehydreret, fedtet hud kan generelt føles stram og se mat ud, men det er ikke altid tilfældet. Din hud kan endda rynke en smule, når du tager fat i den mellem to fingre, i stedet for at holde formen, eller du kan finde små, tørre pletter omkring dine bryn eller din næse. Dehydreret hud kan også se lettere irriteret ud og vise tegn på rødmen, som om den er betændt. På grund af de mange forskellige måder, dehydreret hud kan se ud og føles, bliver tilstanden ofte ikke diagnosticeret, og de fleste ved ikke en gang, at de har det.

På hvilke måder kan vi behandle fedtet hud med hudplejeprodukter?

På hvilke måder kan vi behandle fedtet hud med hudplejeprodukter?

Vi ved det godt… selvom du har tør, fedtet hud, kan du stadig se næsten for dugfrisk ud. Især midt på dagen kan du skinne lidt for meget, i forhold til hvad du kunne tænke dig. Derfor bør du bruge disse produkter:

Renseprodukter uden sæbe, ligesom førnævnte Breakout clearing foaming wash er et must have for alle, der har fedtet hud, da det kan fjerne snavs og makeup og renser porerne blidt uden at forstyrre hudens pH-balance. Du skal afrense huden, når du vågner, og før du går i seng – der er ingen undskyldninger for at lade være. Hold dig til to afrensninger om dagen. Hvis du gør det oftere, kan du komme til at fjerne vigtig talg fra din hud.

Du bør desuden eksfoliere din hud to til tre gange om ugen, undtagen hvis din kosmetolog har sagt andet. Regelmæssig eksfoliering kan rent faktisk hjælpe din hud med at kontrollere talgproduktionen og rense porerne. Det kan også forbedre hudens generelle struktur. Er du ikke sikker på, hvor du skal starte? Prøv Clear Starts FlashFoliant, der er et effektivt eksfolieringsprodukt med AHA og BHA, som er beriget med salicylsyre og ekstrakt fra mandarinskal, der blødgør og udjævner din hudtone.

En let trick til at supplere fugtniveauet i løbet af dagen, er ved at bruge en toner som fx Micro-Pore Mist. Den silkeagtige væske er fyldt med ingredienser som agurkeekstrakt, som hurtigt opfrisker din hud, niacinamid, der får store porer til at se mindre ud og udjævner hudtonen – og sidst, men ikke mindst – flavonoid-kompleks fra vilde hyben, der reducerer det fedtede udseende.

Du kan også booste din hudplejerutine med ekstra fugt ved at bruge et serum. Brug et serum, der er vandbaseret og indeholder hyaluronsyre eller E-vitamin. Disse to ingredienser er kendt for deres rigtig nærende egenskaber, der ikke forstyrrer hudens talgproduktion.

Du skal også overveje nøje, hvilken fugtcreme du vil bruge, når du skal fugte udtørret, fedtet hud. Her kommer vores nye Cooling Aqua Jelly ind i billedet. Den superlette tekstur smelter ind i huden lige efter påføringen, og den har en kølende effekt, der vækker din hud. Cooling Aqua Jelly kan holde overskydende talg i skak, men samtidig bevare din glød hele dagen. En af de vigtige ingredienser i den nærende fugtcreme er hyaluronsyre. Selvom syre indgår i dens navn, er det faktisk en ekstremt fugtende ingrediens og en magnet for den fugt, der findes i din hud. Faktum: Den kan absorbere op til 1000 gange sin egen vægt i vand og tilfører næring til din hud, så snart du påfører den. Og ikke nok med det: Den nye fugtcreme indeholder også ekstrakt fra blåalger for at nære, olie fra blå rejnfan og blåbær for at blødgøre og beskytte, samt bioflavonoid-kompleks for at reducere hudens talgproduktion. Du har kun brug for en mængde på størrelse med en ært, og du kan bruge det to gange om dagen (morgen og aften). Det er da smart.

Relaterede artikler